Dezvoltarea copiilor poate fi afectată de timpul petrecut în fața ecranelor, fie că vorbim despre televizor, laptop, tabletă sau telefon. Asta nu mai este demult o noutate, însă informația a fost confirmată din nou de... studiile recente. Academia Americană de Pediatrie (AAP) chiar vine cu câteva recomandări cu privire la expunerea îndelungată a copiilor la aceste ecrane, despre care îți povestim mai jos.

Să începem cu studiul: oamenii de știință de la Universitatea din Calgary, Canada, au urmărit evoluția a peste 2.400 de copii. Le-au cerut părinților să completeze chestionare prin care să evalueze timpul și dezvoltarea copiilor la vârstele de 2, 3 și 5 ani.

În medie, copiii stau în fața ecranelor între două și trei ore pe zi, iar asta depășește recomandările stabilite de Academia Americana de Pediatrie (AAP) pentru micuții cu vârste între 2 și 5 ani. Niveluri mai mari de expunere la vârstele de 2 și 3 ani au fost asociate cu performanțe mai sărace la testele de dezvoltare date apoi la vârstele de 3 și 5 ani.”, a declarat Sheri Madigan, citat de MedicineNet.com.

Concluzia cercetătorilor canadieni este că prea mult timp petrecut în fața ecranelor poate determina pierderea oportunităților de învățare de către copii.

În acest sens, Academia Americană de Pediatrie vine cu câteva recomandări: părinții să elaboreze un plan valabil pentru întreaga familie (să stabilească astfel cum vor fi folosite dispozitivele, unde și cât de des), să încerce să ofere un exemplu bun pentru cei mici (și părinții trebuie să-și monitorizeze vremea petrecută în fața ecranelor), iar timpul alocat anumitor dispozitive să fie petrecut împreună.

Concluzia noastră: timpul petrecut în fața ecranelor ar trebui să fie cu folos, iar cei mici să rămână cu ceva învățat. Apoi, după o lecție, fuga afară prin parcuri! :)