Examenul de Informatică de la Bacalaureat ar urma să dispară, potrivit proiectului lansat de Ministrul Educației Ecaterina Andronescu privind învățământul din țara noastră.

Concret, materiile la care absolut toți elevii vor susține examene sunt limba română și o limbă străină. Bacalaureatul pentru studiile de științe ar cuprinde și examene la matematică, fizică/chimie/biologie, proba de creativitate, cunoștințe, abilități, aptitudini și atitudini. Cei de la studiile socio-umaniste ar susține probe la istorie, filosofie/logică, probă de creativitate, cunoștințe, abilități, aptitudini și atitudini. Pentru studiile vocaționale, materiile propuse sunt la proba specifică, cea de creativitate, cunoștințe, abilități, aptitudini și atitudini. Iar în ceea ce privește bacalaureatul profesional se va da examen și la științe... Enumerațiile de mai sus sunt destul de generoase, dar informatica nu apare nicăieri, motiv pentru care reprezentanții celor mai bune universități au reacționat.

Profesorii de Informatică de la Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, de la Academia de Studii Economice (ASE), Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara i-au trimis ministrului Educației o scrisoare pe acest subiect, citată de edupedu.ro.

Ei cer nu doar păstrarea Informaticii ca probă la Bacalaureat, alături de Fizică, Chimie și Biologie, ci și creșterea importanței Informaticii ca materie de studiu în învățământul de toate gradele și la toate specializările. Potrivit profesorilor, informatica reprezintă unul dintre puținele domenii în care România are un avans educațional față de cele mai multe țări din lume. Totodată, ei atrag atenția că industria de IT a ajuns să aibă în economia românească 6% din PIB, transformând această industrie în cel mai dinamic sector, iar potențialul este în continuare foarte mare.

Dascălii amintesc și de performanțele elevilor români la concursuri internaționale: numai la Olimpiada Internațională de Informatică, elevii români au obținut 107 medalii din 1990 încoace, dintre care 30 de aur. Ei subliniază că aceste rezultate nu au venit din neant, ci în primul rând din sistemul educațional.

Informatica este știința procesării informației, a transformării informației în cunoștințe și a aplicării cunoștințelor digitalizate pentru dezvoltarea societății. Informatica integrează într-un mod consistent matematica, ingineria, tehnologia și programarea ca vocație, fără a se limita la niciuna dintre acestea și interacționează cu toate domeniile științifice, sociale sau umaniste.

În loc de concluzie, te întrebăm: ești pro sau contra ideii ministrului Educației?