Vorbim astăzi despre unul dintre trainerii noștri. E important să știi cu cine vei lucra tu sau copilul tău, așa că ți-l prezentăm pe Adrian Bancu. Lucrează în domeniul IT de 12 ani și, de-a lungul timpului, a fost Operator Suport Call Center pentru un furnizor de servicii de internet, Administrator De Sistem pentru diverse multinaționale, de opt ani lucrează în programare web-based, iar momentan este Technical Lead al unui proiect în domeniul bancar, un portofel electronic.

Conduce o echipă de 10 programatori care dezvoltă soluția de core-banking la instituția financiară care deține licența pentru acest produs. Poate coordona cu ușurință 10 oameni, este și motivul pentru care la cursurile noastre, ne-am propus ca numărul de participanți să fie în jur de 10.

De ce ai ales domeniul IT?

Eram prin clasa I, când am văzut un reportaj la televiziunea națională despre faptul că existau la acea vreme 50 de servere web pe glob. În imagini erau săli immense, pline de monitoare, și oameni care butonau de zor. De asemenea, se punea accent foarte mare despre cum computerele vor schimba lumea în care trăim. A fost momentul în care am știut exact ce vreau să fac mai departe în viață. În clasa a II-a, am început să lucrez în afara școlii cu o profesoară, era printre puținii care aveau un calculator pe vremea aceea. Îmi era destul de greu să înțeleg atunci pseudo cod și programare în Pascal, dar au fost niște cunoștințe care s-au imprimat în subconștientul meu, și care m-au ajutat în viitor.

Din păcate (sau din fericire!), eu reușeam să acumulez informații destul de repede, iar materia predată în școală și în liceu era insuficientă și veche. Începusem să mă plictisesc, iar după ce îmi ajutam toți colegii la ora de informatică, reușeam să ascund niște probleme de logică în programele team. Astfel, îl forțam cumva pe profesor să vină la calculatorul meu și să se chinuie să le rezolve, în timp ce colegii mei motivau absențe în catalog.

Voiam informații noi, dar nu aveam de unde să fac rost de ele. Eram convins că Politehnica mă va ajuta în această direcție, dar după un an, am renunțat. Informația era veche, repetam aceleași noțiuni din liceu, iar prognoza pe termen lung era sumbră. Am ales să plătesc cursuri la puținele academii de la vremea aceea și să mă angajez în același timp. M-a ajutat fiecare curs pe care l-am terminat. Chiar dacă lucram suplimentar și pierdeam nopți în fața laptopului, nu era suficient să faci față în lumea reală.

Ce crezi despre materia care se predă la școală în România?

Sistemul nostru de învățământ nu te pregătește pentru un job real și din păcate, la fel este și în cazul academiilor private. Mulți au mirosit că este un business profitabil și își concentrează activitățile în funcție de rezultatul financiar, nu de câte creiere mai deștepte pleacă de acolo. Nu mai suntem ca acum 20 de ani, informație există și este la îndemâna oricui. Nu mai avem nevoie de cursuri care să te învețe cum să folosești un calculator. Văd asta la copilul meu, pentru care, la 8 ani, operarea unui dispozitiv electronic nu mai e o provocare. Avem nevoie ca țara în care trăim să-și facă un UPDATE serios din acest punct de vedere.

Pentru Adrian, EDUCAȚIA înseamnă EVOLUȚIE, provocare și perseverență.

Orice organism viu de pe planeta asta respectă aceleași reguli: se naște, învață, se reproduce și moare. Ce ne diferențiază pe noi de restul organismelor vii este că putem transmite informația atât genetic, cât și verbal. Am inventat deja roata, n-are rost să-i învățăm pe copii cum s-o inventeze din nou. Copiii din ziua de azi sunt concentrați pe dispozitive electronice, dar noi, ca părinți, nu reușim să-i le insuflăm mereu direcția potrivită. Folosim dispozitivele de cele mai multe ori pentru a le distrage lor atenția, pentru că așa putem câștiga noi timp. Copiii sunt foarte creativi, iar programarea înseamnă creativitate. Trebuie doar să-i ghidăm.

Statele care au investit foarte mult în educație au economiiile cele mai dezvoltate. E timpul să facem și noi asta, chiar dacă avem nevoie de timp, răbdare și resurse. Rezultatele le vom vedea abia peste câteva generații, dar vor veni.

Am reușit, contrar sistemului nostru de învățământ, să producem câteva generații de tineri de-a dreptul geniali în acest domeniu. În plus, am atras firme din afară dispuse să investească la noi în țară în IT. Cum a fost posibil, de unde au apărut acești tineri? Pot să garantez că tot ce au învățat n-a fost din licee sau facultăți. Iți imaginezi ce se va întâmpla cu generațiile viitoare dacă vor primi educația necesara din timp?

Schimbarea este iminentă, iar eu, unul, vreau să fac parte din ea. Vreau să ajut tinerii cu informații care să-i trimită pregătiți la locurile de muncă. Vreau să-mi văd copilul pregătit pentru o lume nouă, să fie încrezător în prima lui zi muncă, nu cum eram eu: speriat și dându-mi seama că tot ce învățasem până în acel punct era egal cu zero. Nu este normal ca tot ce am învățat în liceu și facultate să nu însemne nimic la primul meu job.

Istoria ne-a arătat că cea mai mare resursă a acestei țări o reprezintă oamenii. Împotriva tuturor piedicilor, am dat lumii niște oameni extradordinari care și-au pus amprenta în istorie. Dar, în același timp, aproape toti au fost în afara țării pentru studii avansate. Eu cred că a venit timpul să-i învățăm pe români la ei acasă.