Salariu de început de 3.000 de lei în mână, program flexibil, zile libere dacă ai de învățat pentru examene, plus beneficii lunare constând în asigurări medicale, acces la săli de fitness, traininguri sau vouchere la evenimente. Pe alese. Am descris pe scurt job-ul unui IT-ist aflat la început de drum. Cu toate că lista avantajelor este lungă, există un deficit uriaș de talente în această zonă. Este și motivul pentru care în weekend-ul care a trecut, în Capitală, a avut loc un târgul IT&C este organizat de către LSAC Bucureşti, o organizaţie care reprezintă drepturile şi interesele studenţilor din Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi Universitatea Politehnica Bucureşti.

Tinerii pasionaţi de domeniul IT au luat, astfel, contact direct cu membrii companiilor din domeniul IT&C şi au aflat care sunt ofertele de muncă disponibile. Printre companiile prezente amintim Avira, Luxoft, Deloitte, Genpact, Orange, Vodafone, Lenovo, ING și Thales. Au fost acolo inclusiv reprezentanții unor companii din străinătate. Spre exemplu, o firmă căuta tineri români pentru un internship de două luni în India. A ales 17 studenți, care vor pleca și vor avea un salariul minim pentru internship de 800 de euro pe lună, pe lângă cazare, maşină, bilete de avion, viză, asigurări, chiar şi spălătorie. Firma respectivă își va deschide un sediu şi în Bucureşti.

De ce povestim despre asta aici? Este din ce în ce mai evident care sunt tendințele pe piața muncii. Dacă talentul în acest domeniu este descoperit de la vârste cât mai mici, rezultatele vor veni mult mai devreme, iar beneficiile la care puțini ajung se vor transforma în certitudini înainte de a ajunge chiar la facultate.

Tot în weekend-ul trecut, Adrian, colegul nostru, îi învăța pe cei câțiva pici înscriși la primul nostru curs pentru copii cum să programeze distractiv. Cu ajutorul tastelor și printre click-uri, s-au ferit de bile care cădeau din cerul de pe ecran. Comenzile pe care le dai calculatorului sunt reținute mai ușor când le înveți prin joacă. Cursurile la care smulgi zâmbete, reacții pozitive și întrebări sunt cele mai frumoase, iar atunci când părinții vin să-și ia copiii acasă și prima reacție este Hai să-ți arăt ce am făcut!, înseamnă că am pus o cărămidă solidă la educația de mâine, de săptămâna viitoare, luna viitoare, viitorul deceniu. Ne ajuți să construim?

Ca pont, dar nu ca argument, e musai de menționat că în IT se înregistrează cel mai mare salariu mediu net pe economie: 6.888 de lei. Nu o spunem noi, ci datele de la Institutul Național de Statistică. Noi continuăm joaca. Urmărește-ne paginile, căci vom organiza cursuri frumoase. Până atunci, uite cum a fost până acum: