Programare Distractivă Pentru Copii

Ce este programarea? Până să le explicăm copiilor despre programare, trebuie să ne dumirim noi. Avem un răspuns: programarea este modul în care îi spunem unui calculator să facă ceva. Programatorii sunt păpușarii care drămuiesc personajele de pe ecran.

De ce este folositoare programarea? 

Deoarece calculatoarele nu au ajuns să fie atât de istețe, astfel încât să le putem programa folosind limbajul comun pe care îl folosim cu prietenii noștri, așa că avem nevoie să cunoaștem un limbaj de programare. Devenim un fel de translatori pentru calculatoare. :)

Dacă ai văzut filme cu hackeri, cu siguranță îți este cunoscut ecranul plin cu un cod de programare cu multe cifre și litere aruncate la un loc. Ei bine, haosul ăla este, de fapt, o chestie foarte bine organizată, care dă rezultate sigure și care se numește PROGRAMARE. Dar nu e totul atât de complicat. Poate folosești deja Excel-ul și te-ai ajutat de o formulă de adunare pentru a afla totalul mai multor celule. Tot despre programare e vorba și acolo.

Care este importanța programării?

De ce este important pentru copiii noștri să știe să programeze ? Au destul de multe lucruri de învățat, ce rost are să le pui și asta în program? Îți dăm trei motive pe care noi le-am transformat deja într-o misiune de a-i convinge pe părinți să le testeze apetitul copiilor pentru programare.

PRIMUL. Programarea este un alt mod de a te exprima și dezvoltă foarte mult creativitatea și, implicit, gândirea. Este o unealtă la fel de solidă precum desenul sau pictura. Folosindu-se de imaginație, copiii vor putea scrie instrucțiuni unui calculator, iar acesta va reacționa conform viziunii lor. Ei vor putea să mute caracterele pe ecran, să le facă să vorbească sau să le pună să aleagă între mai multe opțiuni. De asemenea, programarea sporește destul de mult și capacitatea de concentrare.

AL DOILEA. Copiii vor înțelege mai bine ce îi înconjoară și vor fi conectați la tot ce e nou.  Auzim la știri din ce în ce mai des despre aplicații precum Whatsapp, Uber, Facebook, Amazon sau AirBnb. Copiii au nevoie să înțeleagă că aceste aplicații sunt scrise de oameni și că nu sunt altceva decât niște instrucțiuni pe care le dăm unui dispozitiv electronic. Ei își vor putea explica mai ușor aceste lucruri dacă vor ști ce este o aplicație sau ce înseamnă un algoritm. Este datoria noastră să le explicăm aceste informații și să le facem o trecere cât mai ușoară spre viitor.

AL TREILEA, dar NU cel din urmă: locurile de muncă. Piața de programatori se extinde de la an la an și toți cei din domeniu caută să angajeze oameni capabili, dedicați și constanți. Softurile sunt din ce în ce mai importante și avem nevoie de oameni care să știe să scrie acele programe.

Ai putea spune că este mult prea devreme pentru copii să se gândească ce vor să facă atunci când vor fi mari. Alegerea le aparține, pentru că așa e firesc să fie. Dacă îi întrebăm acum, ar răspunde că doctori, politiști, îngrijitori de unicorni etc. De aceea, e important să le punem sub nas opțiuni din care să aleagă. Și e și mai important ca opțiunile din care au de ales să le poată asigura un viitor sigur și ușor.  O investiție mică, pentru un viitor mare.

Ce își propune cursul nostru?

Copiii vor cunoaște principiile de bază care stau în spatele programării. Vor învăța ce înseamnă un set de instrucțiuni, un algoritm și multe altele. Vor face asta jucându-se cu niște caractere pe un ecran, adresându-le niște instrucțiuni simple. Vor afla despre variabile, evenimente, semnale și repetiție. Toate astea, pe înțelesul lor. Obiectivul nostru este ca la sfârșitul cursului, copiii să poată întelege că în spatele oricărei aplicații se află un set de instrucțiuni, iar acele instrucțiuni au fost date de către cineva ca ei.

Cui se adresează acest curs?

Copiilor care au între 8 și 11 ani. Jean Piaget, un cunoscut psiholog francez, a descris cele patru stadii ale dezvoltarii unui copil:

0 - 2 ani : stadiul inteligenței senzio-motorii - nu au o imagine a ceea ce înseamnă lumea înconjurătoare, ci doar experimentează folosind cele 5 simțuri;

2 - 7/8 ani : stadiul preoperațional - încep să dezvolte ipoteze. Spun lucruri precum: afară ploua, probabil pentru că cerul este trist. Încearcă să înțeleagă cum și de ce se întâmplă lucrurile din jurul lor.

7/8 - 11/12 : stadiul operațiilor concrete - își dezvoltă înțelegerea asupra lucrurilor concrete din jurul lor, dar le este destul de greu să înțeleagă lucrurile abstracte. Află că pentru fiecare acțiune, există și o acțiune inversă,  care permite revenirea la starea anterioară.

11/12 - 15/16 : stadiul operațiilor formale - arată un progres substanțial în modul în care văd și interpretează lumea înconjurătoare și pot raționa corect despre lucruri despre care nu știu încă dacă sunt adevărate sau false.

Cât durează cursul?

Un curs este format din PATRU ședinte, una pe săptămână. Fiecare ședință va dura aproximativ 2 ore și fiecare grupă de curs va fi formată din cel mult 12 copii.

Unde ne vedem?

Ne vedem la Farbilabo, str Volga nr 3, Bucuresti

Ce trebuie să aibă copiii cu ei?

Pentru a putea lucra în clasă, vor avea nevoie de o TABLETĂ, cu sistem de operare Android sau iOS, mai nouă de anul 2016. Vă rugăm la prima ședință să ajungeți mai devreme pentru a putea conecta toate dispozitivele la rețeaua wi-fi.

Cât costă cursul?

Pretul cursului este de 200 RON

Cum îmi înscriu copilul la curs?

Apasa butonul de inscriere. Va trebui sa completezi un formular iar ulterior vei fi contactat de unul dintre colegii noștri. 


Instructor:
Informatii curs
Necesar Tehnic
Tableta mai noua de anul 2016
Grupa copii
9 - 11 ani
Durata
4 sedinte / o sedinta pe saptamana
Ziua de curs
In fiecare Duminica la ora 10:00
Locatie
Farbilabo, str Volga nr 3, sector 1, Bucuresti (Piata Domenii)
Pret
200.00 RON
Data Inceput
03 martie 2019
Adrian Bancu

Adrian are experiență de peste 10 ani în domeniul IT, iar în ultimii 8, s-a ocupat de programare. Crede că sistemul de învățământ de la noi nu te pregătește pentru un job real și înceracă să acopere, cumva, golul acesta. Vrea să facă parte dintre cei care încep un update al educației și să dea mai departe tot ce știe.